دانلود مقاله ترجمه شده رشته مدیریت آموزشی

بررسی تاثیر روش درس پژوهی بر تفکر انتقادی دبیران مدارس


عنوان انگلیسی:

Effect of lesson study on school teachers' critical thinking


چکیده
هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر درس پژوهی بر تفکر انتقادی دبیران می باشد . در این پژوهش درس پژوهی به عنوان متغیر مستقل و تفکر انتقادی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است که مهارت¬های تفکر انتقادی شامل 5 مهارت : تفسیری ، ارزشیابی ، استنباطی ، استدلال قیاسی و استدلال استقرایی می¬باشد روش تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات آزمایشی است. آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند تا تاثیر متغیر مستقل بر روی متغیر وابسته بررسی گردد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا استفاده گردید که اعتبار آن از طریق آلفای کرونباخ 73/0 ارزیابی شد. جامعه ی آماری مورد مطالعه شامل کلیه ی معلمان زن مقطع راهنمایی دخترانه در نواحی 1 و 4 و 6 مشهد بوده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص¬های آمار توصیفی ،مورد توصیف قرار گرفته و در ادامه با استفاده از آزمون های لون و تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل استنباطی قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که درس پژوهی بر مهارت تفسیری دبیران تاثیر نداشته که شاید ناشی از تاثیر عواملی همچون سن ، جنس و سابقه ی کاری باشد ولی بر مهارت های ارزشیابی، استنباطی و استدلال قیاسی و استقرایی دبیران تاثیر داشته است.


کلید واژه ها :

درس پژوهی
تفکر انتقادی
دبیران مدارس


پیشگفتار
در دنیای امروز ، هیچکس بی نیاز از تعلیم و تربیت نیست و فعالیت در مدرسه و در امر آموزش ، خود بخش عظیمی از زندگی انسانها شده است و تربیت انسان های متفکر و خلاق در چهار چوب های گذشته هرگز نمی توانند چنین بستر و موقعیتی را فراهم سازد(شعبانی،23:1387) . اعتلای کیفیت و ثمر بخشی خدمات مدیران و معلمان برای بهبود یادگیری شاگردان در گروی حرفه ای شدن آنهاست . مدیر و معلم حرفه ای کسی است که با آشنایی علمی به کار خود و شناخت علمی و مهارت های عملی ، اقدامات مناسبی برای رشد و شکوفایی استعدادهای فطری دانش آموزان، انجام دهد . (بروس جویس ، مترجم بهرنگی ، 1390 :71). امید است که معلمین کشور ما ، محیط و برنامه ی درسی را طوری فراهم سازند تا زمینه ی رشد دانش آموزان را به عنوان متفکرانی خلاق ، نوآور و عضوی مسئول از جامعه به وجود آورندودر این راستا با همکاری گروهی با دیگر دست اندر کاران امر آموزش ، تجربیات فردی ، عقاید و نظراتشان را برای کار با یکدیگر مورد استفاده قرار دهند.
نظام های آموزشی و فعالیت های حاکم برآن ، با توجه به پیشرفت جوامع ، همواره دستخوش تغییر و تحول بوده است . به این سبب وظیفه و مسئولیت معلم امروز نسبت به گذشته سنگین تر و پیچیده تر شده است و دیگر نمی توان با روش های سنتی ، جامعه و افراد آن را به سوی یک تحول پیچیده و پیشرفته سوق داد . (شعبانی ، 1378 : 12 )


فهرست مطالب
چكیده
پیشگفتار
فرضیات

مدل های حضور پژوهش در درون مدرسه
الف – اقدام پژوهی

ب – درس پژوهی
ج – استفاده از پژوهش های دیگران
د – گروههای پژوهشی
ه - مباحثات موردی
درس پژوهی
پیشینه تحقیق
روش پژوهش
تجزیه و تحلیل داده ها و نتیجه گیری
فرضیه اول
فرضیه دوم
فرضیه سوم
فرضیه چهارم
فرضیه پنجم
بحث و نتیجه گیری کلی
منابع