هدف از این تحقیق ماهیت مدارس هوشمند و پیشینه هوشمندسازی مدارس در ایران و جهان می باشد.

 

 

 

در دهه‌هاي اخير، گستره فعاليت در زمينه آموزش و يادگيري نيز چون ديگر فعاليت‌هاي علمي، فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي و غيره، از توسعه و پيشرفت سريع فناوري و ظهور پديده‌هايي چون ماهواره، رايانه، اينترنت و غيره متاثر و دگرگون شده است.استفاده از فناوری در آموزش ايران به زمان بهره‌گيري از ابزارهاي کمک آموزشي سمعي بصري شامل نمايش اسلايد و فيلم‌هاي آموزشي در کلاس درس باز مي‌گردد. پس از آن، تلويزيون به عنوان رسانه آموزشي مورد توجه قرار گرفت و تلويزيون آموزشي ملي ايران به طور رسمي به امر آموزش همگاني در سراسر کشور پرداخت.

 

 

 

 

 پس از ورود صنعت رايانه به ايران و رشد و نفوذ رايانه‌هاي شخصي در ميان اقشار مختلف فرهنگي اجتماعي، فعاليت در زمينه آموزش مبتني بر رايانه نيز آغاز گشت و بيش از ده سال است که در اين زمينه فعاليت مي‌شود و اين امر با توليد لوح‌هاي فشرده آموزشي آغازگردیده است.  به طور کلي، از نيمه دوم سال ١٣٨٠ به بعد، رويکرد به اين مقوله جدي‌تر و فعاليت‌هاي عملياتي در زمينه آموزش اينترنتي و بهره‌گيري از پهناي باند مخابراتي براي ارائه دوره‌هاي آموزشي در گوشه و کنار کشور آغاز شد تا اینکه طبق مصوبات شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش وپرورش در سال تحصيلي1384-1383 ، پایلوت مدارس هوشمند به سازمان آموزش و پرورش شهر تهران محول گرديد.

 

 

 

 

  پس از طرح موضوع در شوراي راهبري فناوري اطلاعات و ارتباطات تعداد 4 دبيرستان در 4 منطقه تهران انتخاب و از سال تحصيلي بعد اجراي آزمايشي طرح در اين مدارس آغاز گرديد. براي اجراي طرح، وضعيت موجود مدارس از لحاظ تجهيزات و وضعيت نيروي انساني مورد بررسي قرار گرفت.  مديران مدارس فوق ضمن شركت در جلسه‌های متعدد كارشناسي در جريان امر قرارگرفتند. تجهيز و ايجاد شبكه واحدهاي داخلي و نحوه توليد محتواي الكترونيكی، آموزش معلمان(زبان انگلیسی و مهارت‌های ICDL ) به انجام  رسيد. از مجموع 3660 مدرسه‌ی عنوان شده‌، حدود 20 مدرسه جزء مدارس نیمه‌هوشمند، 840 مورد به عنوان مدرسه الکترونیک و 2800 مدرسه به عنوان مدرسه نیمه‌الکترونیک تلقی می‌شوند. مطابق برنامه عملياتي وزارت آموزش و پرورش جهت اجراي برنامه پنجم توسعه كشور، كليه مدارس كشور مي‌بايست تا پايان سال 1394 در يكي از مراحل پنج‌گانه هوشمند‌سازی قرار گيرند.طبق آمار ثبت شده مهرماه 1390 در پايگاه‌ داده آماري مركز آمار و فناوري اطلاعات وزارت آموزش و پرورش، بالغ بر 120هزار مدرسه فعال در سطح كشور وجود دارند و حدود نيمي از آن‌ها در قالب مجتمع‌هاي آموزشي فعاليت مي‌كنند.( هوشمند‌سازي مدارس راهبرد تحولي وزرات آموزش وپرورش در توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات ،1390،ص14)

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری مدارس هوشمند
تعریف عملیاتی مدارس هوشمند

1-2- تاريخچه استفاده از فناوري در آموزش    8

2-2- اهميت و نقش فناوري در آموزش    13
3-2- جايگاه و نقش حیاتی فناوري در آموزش وپرورش    16
4-2-موانع و مشكلات  استفاده از فناوری اطلاعات در آموزش    18
5-2- هوشمند‌سازي مدارس    21
6-2-اسناد پشتيبان هوشمند سازی مدارس    22
سند چشم انداز20 ساله نظام جمهوری اسلامی ایران    22
برنامه پنجم توسعه    22
سند توسعه فاوای وزارت آموزش و پرورش    23
سند راهبردي نظام جامع فناوري اطلاعات كشور    23
سند تحول بنيادين آموزش و پرورش    23
نقشه جامع علمی کشور    24
7-2- پيشينه هوشمند‌سازي مدارس    25
پيشينه هوشمند‌سازي مدارس در جهان    25
8-2-پيشينه هوشمند‌سازي مدارس در ایران    26
جدول( 1-2)-آمار مدارس هوشمند براساس اظهار ادارات کل استان‌ها( تيرماه 90)    28
13-2- پیشینه تحقیق    29
پیشینه خارجی    29
پیشینه داخلی    35
14-2- جمع بندی و نتیجه گیری    44
منابع و ماخذ    46
فهرست منابع :    46