این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق مشکلات رفتاری را در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می دهد.

 

 

محققین، مشکلات رفتاری را ناشی از علل مختلفی می داند که ما اکنون به طور کلی پنج نظریۀ آنان را دربارۀ علل مشکلات و یا اختلالات رفتاری دراین جان بیان می کنیم با این توضیح که روانشناسان و روان پزشکان با توجه به دیدگاه های مختلف ، هر کدام تکیه بیشتری روی یکی از علل دارند . شناخت مشکلات و ناهنجاری های رفتاری از رشته هایی ست که اهمیت آن از نیمه دوم قرن حاضر شروع می شود ولی با این وجود این موضوع همیشه در طول تاریخ روانشناسی و روانپزشکی مورد بررسی بده و به طور مستمر ادامه داشته است . اما در سال های اخیر این موضوع اهمیت خود را بیشتر روی تحقیقات ، طبقه بندی، شناخت و علل ملاک ه ای تشخیص بنا نهاده است و کاربرد آن را به میان خانواده و آموزش و بالاخره راه های درمانی برده است (فرقانی،1383)

 

 

به نظر دورکیم  فشارهای اجتماعی نقش اساسی در مشکلات رفتاری دارند . به عقیده ورکیم تغییرات سریع اجتماعی نظریه تغییرات صنعتی سرعت تغییرات اجتماعی ناشی از صنایع و گستردگی شهرها و قطع ارتباطات عاطفی وانسانی در جامعۀ امروز باعث گسیختگی فرد و عدم شناخت افراد از یکدیگر می شود و باعث به خطر افتادن سلامت روانی افراد می گردد . به نظر او کودکان امروز دچار سردرگمی هستند و والدین و جامعه و افراد بالغ اطراف او به علت گرفتاری های زندگی صنعتی و ماشینی ، قدرت راهنمایی و هدایت را از دست داده اند و کودک چون خود را در یک خلاء رها شده می بیند پس مجبور می شود خود تصمیم های نهایی را انجام دهد . از طرف دیگر او می بیند که هنوز نقش او در جامعه مشخص نیست . تغییرات محیط آموزشی ،خانه ، همسایگان همگی دست به یکدیگر داده و هر روز او را گسیخته از محیط بار می آورند و به تدریج او را دچا رطرد شدگی، تنفر، بی اعتمادی و یا دیگر شکل های بیماری های روانی می گردانند به هر حال  ،این نظریه تکیه بر آسیب های اجتماعی فرد می کند این افراد یک جامعه دچار عارضه روانی یا مشکل نمی شوند؟ و از طرفی در این نظریه ، نظریه اکولوژی یا بوم شناسی است ، معتقد است کودک دنیای امروز در نقطه مقابل محیط قرار دارد .

 

 

 

نمونه پیشینه تحقیق در مورد مشکلات رفتاری

سیف نراقی و نادری (1380)، در بین عواملی که در پرورش شخصیت سالم در نوجوانان موثر اند ، تاثیرات متقابل نوجوان و والدین و نحوه برخورد والدین و نوجوان را از مهمترین و بنیادی ترین می دانند و در این زمینه توانمند ساختن خانواده به ویژه مادران را در پیشگیری و یا درمان مشکلات رفتاری به عنوان نقشی سازنده و اساسی بر می شمارند.

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری مشکلات رفتاری

تعریف عملیاتی مشکلات رفتاری

فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش مشکلات رفتاری

مقدمه:    5
2-2 مشکلات رفتاری    6
2-2-1 علل ( سبب شناسی ) مشکلات رفتاری    6
2-2-1-1 نظریۀ عومل بیولوژیکی1 ( زیستی یا زیستی شناختی ):    6
به طور کلی نظریات بیولوژیک ها به سه عامل اصلی اشاره می کند:    7
2-2-1-2 نظریه روانکاوی ( تحلیل روانی ):    8
2-2-1-3 نظریه رفتاری یا نظریه یادگیری :    10
2-2-1-4 نظریه بوم شناسی ( اکولوژیکال ) و جامعه شناسی :    12
2-2-1-5 نظریه متقابل :    15
2-2-2 طبقه بندی و بررسی ویژگی های مشکلات رفتاری    16
2-2-3 طبقه مشکلات رشدی- جسمی – روانی    18
2-2-4 اختلالات رفتاری کودکان    19
تعریف و توصیف    19
همه گیر شناسی    22
2-2-5 سبب شناسی اختلالات رفتاری کودکان    24
2-2-5-1 نقش خانواده    24
2-2-5-2 نقش عوامل زیستی    26

 


يشينه تحقيقاتي 
پيشينه داخلی
پيشينه خارجی 

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی