این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق الگوی ارتباطی زوجین را در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می دهد.

 

 

الگوی ارتباط سازنده متقابل در ارتباطات زوجین نوعی الگوی ارتباطی است که در آن زن و شوهر سعی می کنند در مورد مشکل و مسئله ای که در حین ارتباط برای آنان به وجود می آید بحث و گفتگو کنند، احساساتشان را نسبت به هم ابراز نمایند و برای مشکلات خود راه حل پیشنهاد نمایند. زمانی که زوجین این الگو را در روابط خود به کار می برند هر دو احساس می کنند که همدیگر را درک می کنند و از زندگی زناشویی خود احساس رضایت می کنند (هیوی، لارسون و کریستنسن ، 1996).

 

بیلینگز  (1979)، بریچلر  و وب  (1977)، به نقل از ویلسون  و ریچارد  (1993)، دریافتند زوج هایی که در مورد عدم توافق هایشان در زندگی به بحث و تبادل نظر می پردازند و سطوح بالاتری از مشارکت را گزارش می دهند، رضایت و خشنودی بیشتری از زندگی را ابراز می دارند. سطح صمیمیت و بیان سالم تعارض در زوج ها، به وسیله توافق در ادراک و وضوح ارتباط بین همسران افزایش می یابد.برای اداره کردن خانواده، ارتباط سالم از اهمیت بسزا برخوردار است. پدر یا مادر بودن می تواند برای زوج هایی که در مهارتهای ارتباطی از کفایت لازم برخوردارند یکی از پاداش دهنده ترین و مسرت بخش ترین تجربه های زندگی باشد. اما زمانی که والدین بر مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط صحیح و هماهنگ مسلط نیستند، تشویش، احساس بیگانگی و تنهایی ناشی از آن، هم برای آنان و هم برای کودکان، به یک اندازه مخرب است (بولتون ، ترجمه سهرابی، 1379).

 

 


نوابی نژاد و سیاوشی (1384)، در پژوهشی به بررسی رابطه الگوی ارتباطی زوجین و باورهای غیر منطقی دبیران پرداختند. نتایج نشان دادند که بین الگوی ارتباطی سازنده متقابل و باورهای غیر منطقی دبیران رابطه ی منفی معنا داری وجود دارد. اما همبستگی بین سایر الگوهای ارتباطی زوجین و باورهای غیر منطقی مثبت و معنا دار بود. تا اینجا تمام پژوهش ها به بررسی رابطه الگوهای ارتباطی زوجین با دیگر موارد موجود در روابط آنها اختصاص داشت. در ادامه می خواهیم تأثیر الگوهای ارتباطی زوجین را روی فرزندانشان ببینیم. 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری الگوی ارتباطی

تعریف عملیاتی الگوی ارتباطی

فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش الگوی ارتباطی زوجین

- تعاریف ارتباط
- هدف اصلی ارتباط
- الگوهای ارتباطی زوجین
- الگوی ارتباط سازنده متقابل زن و شوهر
- الگوی ارتباط اجتناب متقابل زن و شوهر
- الگوی ارتباطی توقع / کناره گیری زن و شوهر
- تئوری های ارتباط
- نظریه ارتباطی واتزلاویک
- نظریه ارتباطی سالیوان
- نظریه شفلن و بردویستل.
- نظریه تبادلی برن.
- نظریه یادگیری اجتماعی بندورا.


يشينه تحقيقاتي 
پيشينه داخلی
پيشينه خارجی 

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی